AKTUELT

Ressurs netthets

Publisert: 07/Mar/21 oppdatert: 07/Mar/21
Er du utsatt og trenger hjelp?

Støttegruppen erfarer at flere medlemmer opplever hatefulle ytringer, trusler og truende atferd på sosiale medier. Derfor har vi opprettet en ressurs om netthets for overlevende, etterlatte og andre som er berørt av terroren 22. juli 2011. Det betyr at vi nå kan bistå medlemmer som opplever å bli truet.

 

Politiet har opprettet en egen nettpatrulje. De kan gi råd og veiledning om kriminalitet utført på internett. De er til stede på sosiale medier og du finner din lokale nettpatrulje her: https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/politiets-nettpatrulje/   

 

Det er også mulig å tipse politiet om hatefulle ytringer på internett uten å anmelde, det kan du gjøre her: https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/hatefulle-ytringer-pa-internett/

 

Råd til deg som opplever hets på internett: 

  • Ingen liker å lese usaklige stygge kommentarer, hets eller trusler som er rettet mot en selv. Derfor anbefaler vi at du vurderer om du skal la vær å svare i kommentarfelt og/ eller meldingsforespørsler (der hvor henvendelser fra folk du ikke er venner med på Instagram og Facebook havner), eventuelt om noen andre skal lese det for deg. Vurder om denne personen bør få ansvaret å sende disse kommentarene/ meldingene videre til Støttegruppen om du ønsker bistand med anmeldelse. 
  • Rapporter upassende innlegg. 
  • Snakk med noen du stoler på og informer om hva som har skjedd. Det er belastende å oppleve netthets, og det er viktig å ha noen å støtte seg på. 
  • Finn ting som gir deg glede, enten det er å møte andre mennesker, trene eller holde på med hobbyen din. Ikke la de som bedrive netthets tie stemmen din. Forskning har vist at de som utøver netthets er en liten gruppe som ikke på noen måte representerer befolkningen for øvrig.

 

Støttegruppen har anledning til å bistå deg som ønsker å anmelde netthets, og vi kan også anmelde på vegne av deg. Ønsker du dette kan du gjøre følgende: 

 

  1. Ta skjermbilde av ytringen. Sørg for å få med profilnavn og profilbilde. 
  2. Noter ned klokkeslett og dato for når ytringen ble fremsatt
  3. Skriv ned hvem ytringen er rettet mot, hvor den er ytret og hvilken kontekst den er ytret i
  4. Hvis ytringen er fremsatt på Facebook, gå inn på profilen til den som har ytret seg ta en screenshot av den. Sørg for at du får med URLen. Her finnes profilnavnet til den som har ytret seg. 
  5. Send vedlegg og en forklaring til stottegruppen@22juli.info. Merk e-posten med “Netthets”. Da vil noen fra støttegruppen ta kontakt med deg.