Hopp til hovedinnhold
22/9-17: NRK med hørespill om 22. juli
Hørespillet "22. juli Hvordan kunne det skje?" handler om manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde ha vært gjort for å hindre det terroren som skjedde 22. juli.

Melding fra NRK: Det er premiere på NRK Radioteatrets serie om hendelsene forut for 22. juli på P2 søndag 1. oktober. Kl. 12. Tittel er «22. juli Hvordan kunne det skje?»

Mandag 28/9 starter NRK å reklamere for serien.
Serien omhandler årsakene til at den forferdelige terroren 22. juli kunne finne sted. Den er skrevet av Mathias Calmeyer og starter ti år før hendelsen i Norge, og setter fokus på terrorberedskap etter 09.11 2001 i New York.

Serien støtter seg i stor grad på den kritikken som fremkommer i Gjørvkommisjonens rapport 2012, men også på andre bøker og artikler om temaet. 
Serien tar ikke for seg selve 22. juli dagen, den har ingen scener hvor noen dør eller at bomben eksploderer. Seriens fem første episoder går fra 2001 og frem til sommeren 2011. Så gjør serien et tidshopp og flytter seg til nåtiden med høringen etter riksrevisjonens kritikk av terrorberedskapsarbeidet som blir gjort av myndighetene.

Støttegruppen gjør oppmerksom på at NRK skriver «I åpningen av hver episode har vi laget en collage med skuespillere som snakker inn på telefonsvarere. Det skal illustrere både ungdommene som ikke kunne ta telefonen, men også foreldre eller venner og familie som ikke fikk tak i sine. Dette høres også på forhåndsomtalen.»
NRK sier de har gjort dette grepet innenfor fiksjonen, fordi de ønsker å si noe om de fatale konsekvensene av sviktende beredskap før 22. juli 2011.

Akkurat denne delen av serien kan bli vanskelig for mange berørte. Derfor velger vi å informere om dette spesielt.

Generelt om serien:
Serien starter ti år før hendelsen i Norge, og setter fokus på terrorberedskap etter 09.11 2001 i New York.

Serien støtter seg i stor grad på den kritikken som fremkommer i Gjørvkommisjonens rapport 2012, men også på andre bøker og artikler om temaet.

Dette er altså en fiksjonsserie som i korte trekk handler om en mann som får i oppdrag å sikre Norge mot terror. Gjennom de 10 årene som går fra 2001 til 2011 kjemper han for økt bemanning, opprusting av utstyr, stengning og sikring av bygg osv. Serien har hovedfokus på manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde vært gjort for å hindre denne fatale hendelsen. Den setter fokus og forklarer det som Gjørvkommisjonen kaller for dårlig ledelseskultur i beredskap og justissektoren.

Serien har også en parallell historie om vår manns familie som bor i en bygård i Oslo, hvor en ung mann i gården har en lignende livssituasjon som preget Anders Behring Breivik. Dette for å sette fokus på at det finnes et overordnet samfunnsansvar som sviktet, men også at vi i det mindre, dagligdagse livet også sviktet.

 

Les mer på NRK sine sider.


Tilbake